jump to navigation

Skype за Windows под Virtualbox в Linux юни 11, 2011

Posted by deathmaster88 in Линукс историйки.
Tags: , , , ,
trackback

Здравейте отново Линукс фенове!

Тази статия е породена от мълвата, че след закупуването на Skype от Microsoft, то поддръжката на версията за Линукс ще бъде спряна или ще остане непроменена за неопределен период от време. Разбира се, от чисто икономическа гледна точка, не е уместно да се отказваш от вече успешно завоюван пазар, но както всички знаем Microsoft са монополисти и като такива те ще диктуват правилата на играта, докато не се намери стабилен конкурент. Другояче казано – очаквайте неочакваното.

Поради тази причина ми хрумна идеята да се опитам да пусна Skype под Virtualbox. На пръв поглед ще кажете – нали това е виртуална машина,  следователно не би следвало да има проблеми. Всъщност се оказа, че има. Пускането на програмата е успешна, но при опит за вписване тя се срива. Проблемът го реших по този начин:

1. Инсталирах Windows XP SP3 във виртуалната машина.

2.  Инсталирах Skype версия 4x (би трябвало да работи и с 5x)

3.  Под виртуалният Windows изтеглих и инсталирах тази програма. Пуска се през конзолата на Windows и се задават 100 максимални tcp half-connections. Ще ви даде сигнал, че има презаписани системни файлове – откажете промяна от инсталационния диск.

4. Тази стъпка не съм я пробвал, но срещнах мнения, че може да помогне – спрете защитната стена на Windows XP.

5. Задайте Skype.exe да работи в режим Windows 2000.

6. Програмата работи идеално. 🙂

Какво друго установих – няма проблем при пускането в seamless mode. (за незапознати това е режим, при който програмите, стартирани под guest-а работят все едно са стартирани под host-a). Също така може да се трансферират хронологиите от Linux към Windows и обратно (тече един процес на конвертиране и след него хронологията е достъпна за респективният клиент). Хронологията за Linux се намира в ~/.Skype/vasheto_skype_ime , а тук е написано къде се намира тя за различните Windows системи.

ВАЖНО !!! Бъдете сигурни, че сте инсталирали Guest Addons при това под Windows XP Safe mode (при стартиране на виртуалната машина „помпете“ F8). Това се прави с цел, да имате поддръжка на 3D под guest-a.  Също така инсталирайте VirtualBox 4.0.8 Oracle VM VirtualBox Extension Pack от тук. Можете просто да кликнете два пъти на този файл и Virtualbox ще го инсталира сам. Това е с цел поддръжка на USB 2.0 устройства. Също така е много важно да добавите вашето потребителско име (това, с което се логвате при влизане във Вашата Linux дистрибуция) към групата vboxusers.

Сега вече можете да споделяте папки от host-а към guest-а; да имате поддръжка на USB 2.0 (важно за web камери). Тези неща се правят от настройките на виртуалната машина като процедурата е сравнително проста.  За камерата 100% ще се наложи да инсталирате драйвъри в guest-a (Windows XP).

Относно микрофона – уверете, се че той работи в host-а и след това направете Skype test call. Може в началото на разговора да изпише, че има проблем, но ако сте тествали успешно в host-a преди това, веднага ще се оправи и ще има идеална поддръжка.

И така вместо заключение мога да кажа, че независимо каква ще е съдбата на Skype за Линукс, винаги ще можете да пуснете актуалната версия за Windows по този начин. Разбира се, това не е идеално решение, но все пак е нещо пред алтернативата да спрем да ползваме Skype завинаги. Да, известно ми е, че има доста добри алтернативи, но не всички са склонни да преминат към тях. Затова моля да не се дискутира под тази статия дали Skype трябва да се ползва или не. 🙂 Благодаря на всички за разбирането предварително! И разбира се – успех! 🙂

Коментари»

1. go_fire - юни 11, 2011

Добре дошъл отново! От много отдавна чакахме завръщането ти.

deathmaster88 - юни 11, 2011

Благодаря! За съжаление ще се наложи да ползвам Линукс на виртуална машина занапред. След огромна битка да настроя шрифтовете на линукската версия на скайп (qtconfig-qt4 просто си се беше сбъгясало яката) се отказах… ако исках да ползвам скайп под XP щях да имам XP. Но ще продължавам да го мъча по – нататък. 🙂 Иначе имам още какво да напиша. За един ден стабилно тестване натрупах материал за статийки. 🙂

2. Ново 20 - юни 11, 2011

Skype за Windows под Virtualbox в Linux…

Тази статия е породена от мълвата, че след закупуването на Skype от Microsoft, то поддръжката на версията за Линукс щ……


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: