jump to navigation

Team Fortress 2 със Steam с wine (по молба на Svetlio) ноември 7, 2009

Posted by deathmaster88 in Линукс за геймъри.
trackback

Здравейте!

По дадена молба ще споделя, това което намерих из нета като решения с надеждата да помогнат – тази игра я нямам и нямам намерение да  я играя. Ето как се подкарва с wine:

Използвайте wine-1.1.23 или по-нова (steam не работи с по-стари версии). Както обикновено най-новата Wine версия е силно препоръчителнa.

Инсталирайте Steam  в отделен WINEPREFIX

Инсталирайте TF2 чрез Steam. Копирането на steam файлове с данни от Windows работи също.

Конфигурация на TF2

Настройте основния изпълним файл на играта „hl2.exe“ на версия Windows 98 (това става от winecfg -> избирате да се добави отделно exe от add aplication и избирате hl2.exe от директорията на TF2 и след това като е маркирано hl2.exe избирате  Windows version: Windows 98).

Спрете „in-game Steam community“ (от опциите за Steam). Това може да предизвика крашването на TF2 при стартиране.

Проверете дали звукът работи от winecfg – audio . Изберете примерно ALSA и дайте Test sound.  Трябва да чуете звукова проба. Без правилно настроен звук играта ще крашне при стартиране. Това често означава, че трябва да спрете Pulseaudio (потърсете в Гугъл как става това за вашата дистрибуция. При Ubuntu, аз просто „убивам“ процеса с killall -9 pulseaudio ).

Добавете “ -dxlevel 81 “ в опциите за стартиране на TF2. Това е нужно само еднократно. Ако не се премахне след стартирането винаги ще имате настроена игра за режим DirectX 8.1. Горното се добавя или в шорткъта на десктопа, като го отворите и дадете properties или ако стартирате играта от команден ред.

Ако искате да пропуснете началното видео на Valve, добавете също така и опцията “ -novid „.  Това би помогнало на някои начинаещи потребители, на които играта крашва заради това видео.

Стартирането на играта става чрез:
cd ~/.wine-steam/drive_c/Program\ Files/Steam
WINEDEBUG=-all wine steam.exe -applaunch 440 -nointro -dxlevel 81

Като проблеми могат да се посочат:

Трябва да се убият всички wine процеси с “ wineserver -k „, ако не са убити от самосебе си. Иначе издирвате процесите и ги убивате ръчно, ако и горната команда не помогне.

Настройте правилно звука си и проверете пак дали in-game Steam community е спряно от настройите. Използвайте виртуален десктоп ако се наложи, понеже работата на играта на пълен екран може да е проблемна. Проверявайте дали файловете на Steam са наред. Най – добре ако имате инсталиран вече Steam го изтрийте от папката на wine и оставете инсталатора да си го rebuild-не наново. Проверявайте дали имате правилно инсталирани драйвъри, като не забравяте, че wine изисква 32 битови системи като цяло. Използвайте последните и официални драйвъри на NVIDIA, ако картата Ви е такава. Проверете дали имате и най – новите драйвъри за други карти като ATI например, но помнете, че най – добре поддържаните видеокарти са тези на NVIDIA. При някои сървъри може да се наблюдавата забивания. Поради тези всички особености играта е с рейтинг gold в appdb на wine. Ако притежавате лиценз за CEDEGA пробвайте с нея.

PlayOnLinux е фронтенд за wine. За да няма проблеми с игрите по принцип, не само за тази, се насочете към този линк.

Този пост беше базиран на appdb на wine – link, както и на някои мои лични наблюдения относно игрането на игри под Linux.

Успех!

Коментари»

1. Svetlio - ноември 7, 2009

Благодаря ти много че се съгласи да ми помогнеш с подкарването на играта.
Само че срещам някои проблеми при изпълнението на съветите ти.
Например:
Когато напиша WINEPREFIX в конзолата и ми изкарва че командата не е намерена. Това на какво може да се дължи ? Аз ли не правя нещо както трябва ?

2. deathmaster88 - ноември 7, 2009

Помислих си, че може да имаш трудности с това. 🙂 По принцип нов wineprefix означава отделна поддиректория като .wine. PlayOnLinux си ги прави такива за всяка отделна игра, която инсталираш с него. Или си направи нов wineprefix с програмата или най – добре по този начин:
wineprefixcreate –prefix ~/.Winetwo (ако префикса искаш да се казва Winetwo, можеш да го кръстиш Steam, ако искаш)

След това, за да използваш новия префикс с дадена програма ти трябва следното:
env WINEPREFIX=~/.newwineprefix winecfg (за настройка на wine за този префикс)
env WINEPREFIX=~/.newwineprefix wine *.exe (*.exe означава, който и да е изпълним exe файл, който искаш да бъде подкаран с този префикс – инсталатори, самата игра и така нататък)
env WINEPREFIX=~/.newwineprefix wine uninstaller ( за да ползваш uninstaller-а на wine с новия префикс)
Въобще с горната команда след wine можеш да слагаш каквото искаш и то би трябвало да работи с този префикс. С това мога да ти помогна. От тук насетне както съм написал в поста пред теб са форумите на wine, на твоята дистрибуция и на PlayOnLinux. Можеш да питаш и в някои от българските портали за Линукс, ако някои играе тази игра и не забравяй да дадеш пълна информация, за конфигурация, за дистрибуция, за версия на wine и въобще каквото поискат от теб. Успех! 🙂

3. deathmaster88 - ноември 7, 2009

Да спомена само, че в горната команда .newwineprefix трябва да го смениш с името което си избрал. Ако искаш да е Steam примерно го правиш env WINEPREFIX=~/.Steam wine nestho_si.exe
Успех!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: