jump to navigation

Възстановяване на GRUB след инсталация или преинсталация на Windows октомври 22, 2009

Posted by deathmaster88 in Линукс историйки.
trackback

Здравейте!

Реших да напиша пост по този въпрос, защото независимо, че в нета е пълно с информация по него някои нови потребители все още не знаят как става. Ето един пример, който е за Ubuntu, но би трябвало да работи на други системи (стига да не се използва sudo отпред).

За целта Ви трябва LiveCD на някое *buntu (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu и прочие). Стартирате системата си от него (предполага се, че щом можете да инсталирате друга OS знаете как става това 😛 ).

Изчквате да зареди десктопа от LiveCd-то и отваряте терминал. Тоест под ubuntu си стартирате gnome-terminal, а под Kubuntu – konsole. Тоест ако не можете да ги намерите в старт менютата с alt+f2 и пишете името на програмата така, както е дадена тук. Така.  Сега почва същинската част по възстановяването на GRUB.

Пишете

sudo grub

Това ще ви вкара в шела на grub. Сега пишете:

find /boot/grub/stage1

Това ще върне някакво място от хард диска Ви, където се намират файловете не GRUB.  При повече от една инсталация на някое линукс дистро е възможно да получите повече от едно място и трябва да изберете него. Но при положение, че сте имали Ubuntu и след това сте сложили Windows би трябвало горната команда да върне едно място, където на диска са файловете на GRUB. Запомняте това място и ако то е било примерно (hd0,1) , то в следващата команда въвеждате ТОЧНО това място както горнатата команда го е дала. Ето я и следващата команда, в която въвеждате това място:

root (hd?,?)

На мястото на съдържанието в скобите слагате това, което ви е върнала командата find. Тоест ако е върнала, както използвах за пример (hd0,1), то пишете ТОЧНО root (hd0,1) .

Сега пишете:

setup (hd0)

Това ще инсталира GRUB на MBR (Master Boot Record) на хард диска Ви.

За край пишете:

quit

Рестартирате, вадите живия диск от устройството и при стартирането на компютъра Ви ще видите GRUB работещ и разпознаващ всичките ви OS.  Този гайд, беше написан по примера на информацията от официалните форуми на Ubuntu. Ето линк за него.  Описах само най – често срещания случай. По – долу са описани по – специфични примери и Ви съветвам да ги разгледате и тях, но само в случай, че по някакъв начин горното не е проработило, но дори и тогава проверете дали не сте сбъркали нещо.

Това беше един от начините и възможно най – често практикувания. Обаче има и други начини. Един от тях е възстановяването на GRUB през Windows. AutoSuperGrubDisk В посочения линк ще видите и screenshot на програмата в действие. Лично аз не съм го ползвал и не знам каква е ефективността му, но все пак е една алтернатива. На сайта на производителя на тази програма има и други приложения, които позволяват възстановяването на GRUB лесно като boot-нете от: дискета, диск, флашка. Ето и целия сайт: http://www.supergrubdisk.org/index.php

Ами това е засега! Надявам се всичко да мине по вода. Все пак аз ползвам за себе си първия начин и съм доста доволен досега. Успех! 🙂

PS: Само като информация, за да не бъдем лоши конкуренти. Ако по някакъв начин искате да премахнте GRUB и да възстановите loader-a  на Windows XP (ако ползвате него), правите следното:

Пускате диска, изчаквате да зареди и на първата опция, където Ви пита какво искате да правите натискате R, за да поправите инсталацията си.

След това изчаквате и виждате следното, къде имате инсталиран Windows и ако е само една инсталацията ще видите най – вероятно:

1) C:\WINDOWS

Сега натиснете 1, за да изберете тази инсталация и ще бъдете попитани за администраторска парола. Ако имате такава я въведете и натиснете ентър, ако не просто натиснете ентър и продължаваме.

Сега пишете :

C:\WINDOWS> CD ..

и след това

C:\> FIXBOOT C:

C:\> FIXMBR

C:\> BOOTCFG /rebuild

След последното ще бъдете попитани дали искате да се добави намерената инсталация и за по – сигурно натиснете Y. Това е смъртта на GRUB, LILO и всякакви други boot loaders. 😛 Искрено се надявам всичко след PS  в този пост да не се налага да го правите, но пак казвам – в духа на конкуренцията трябваше да спомена и как да се „унищожи“ GRUB. 😛

Коментари»

No comments yet — be the first.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: