jump to navigation

Мобилен телефон и филми в 3gp формат (втора част) март 20, 2008

Posted by deathmaster88 in Линукс историйки.
trackback

Оказа се, че може да се конвертират филми в 3gp и чрез Avidemux. Този начин спестява време и усилия и хубавато при него е, че е мултиплатформен, защото Avidemux има версия и за Windows. Стъпките, които трябва да следвате са следните и препоръчвам да бъдат в този ред.

1. Стартирайте програмата и отворете с нея вашия видео файл. Ако ви бъдат зададени въпроси свързани с Time map или нещо друго то оставете програмата да изпълни това, което ви пита.

2. Сменете видео кодека на Mpeg4(lavc) и от бутона Filters изберете първо секцията Subtitles и от там кликнете два пъти на Subtitler. Този филтър ще вгради субтитри към файла. В новия прозорец си изберете нов шрифт (препоръчвам да си намерите arial bold). След това изберете големината на субтитрите и къде да са разположени на екрана и дайте OK.

3. Сега отидете в секцията Transform и изберете Resample fps. Настройте стойността да е 15.000000

4. От същата секция изберете Mplayer resize и настройте резолюция според телефона ви (най – често е 176 width и 144 height). След това дайте Source и Destination да са с аспект 16:9.

5. Сега е необходимо да настроим видео кодека. Затворете прозореца за филтри и кликнете на бутона Configure под Video. От Main изберете Encoding type да е Single pass – bitrate и настройте битрейта да е в порядъка от 120 до 150 (препоръчвам да е 135, понеже винаги програмата ще го направи малко по – голям, а това води до по – голям размер на файла). След което дайте OK и с това настройките за видеото приключиха.

6. Сега да настроим аудиото. Изберете за аудио кодек FAAC, дайте Configure и настройте на 48 kbits. След това от Filters изберете Resample to hz и въведете стойност 8000 и най – отдолу изберете Mixer да е mono. Дайте OK и с това аудиото е готово.

7. Format трябва да е MP4.

8. Сега можете да изберете дали искате целия филм или част от него. За по – малък файл можете да разкарате финалните надписи. Това става като от двата бутона най – долу A и B след като си изберете начален момент натиснете A и краен – B. По подразбиране се избира цялата дължина на файла.

9. Сега можете да дадете Save, да изберете име за новия файл и да му дадете разширение 3gp или mp4 в зависимост от телефона ви. Останалото е да се заредите с търпение и да изчакате процедурата да премине. След това си метнетe файла на телефона и се насладете на перфектно качество на най-малкия екран 😛

В заключение мога да кажа само, че който и начин да ползвате (този или от предната ми статия) разликите няма да са много по – големи, но тук пестите време и малко подобрявате изобразяването на субтитрите, отколкото първо да ги вмъквате и след това да конвертирате в 3gp. Така, че мога само да ви пожелая приятно конвертиране и гледайте да не правите пиратски копия! 😛

Коментари»

No comments yet — be the first.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: