jump to navigation

Как да сравняваме два или повече файла за идентичност? януари 8, 2008

Posted by deathmaster88 in Линукс историйки.
trackback

Здравейте отново! Вчера се наложи да опека едно DVD и незнайно защо K3B отказа да го провери за идентичност. Понеже файловете ми бяха важни реших да не рискувам и попитах Гугъл как може да сравня дали всичко е наред. В крайна сметка стигнах до този линк. Ще си позволя да цитирам само една част от него, която мисля ще свърши идеална работа на всеки, а и не е достатъчно добре изяснена за начинаещи потребители. Става дума за командата md5sum. Както можете да разберете от линка това е може би най-добрия начин да проверите дали два или повече файла са идентични. Ето как може да стане това. Да речем имаме файл 1 който се казва F1 и файл 2 F2. Първо ще пуснем тази програма да изследва тези два файла, за които знаем, че всичко е наред и ще и кажем да запише сумата (md5sum) за тях в един текстов файл. Това става като отидем от конзола в директорията, където са тези два файла и напишем:
md5sum F1 F2 >suma
Тук suma текстовият файл, в който се е съхранила сумата на двата файла и тяхното име. Сега да речем сме записали тези файлове на друго място. Отиваме от конзола в новата директория и пишем следното:
md5sum --check /pyt/do/faila/suma
Предполагам разбирате, че сега програмата ще прочете съдържанието на файла suma и ще провери дали в тази директория има такива файлове и ако има дали сумата им съвпада с оригинала. Ако всичко е ок ще видите:
F1: OK
F2: OK

Ако обаче има някакъв гаф ще видите поне срещу единия файл съобщение за грешка и ако приемем, че F1 е по – различен от оригиналния F1 ето какво ще видите:
F1: FAILED
F2: OK
md5sum: WARNING: 1 of 2 computed checksums did NOT match

Тогава вече можете да се панирате. 😛 Е, това беше. Дано да съм ви помогнал с нещо. Успех!

Коментари»

No comments yet — be the first.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: