jump to navigation

VMware-server един чудесен виртуализатор, който е безплатен! декември 1, 2007

Posted by deathmaster88 in Линукс историйки.
trackback

Заглавието говори само за себе си. Щеше ми се да напиша уникално ръководство за инсталация на този виртуализатор, но вече отдавна съм изпреварен, така че моля ръководете се по ръководството на phantomlord, което може да намерите в неговия форум.

Това, което искам да добавя към това чудесно ръководство е следното. Да речем сте инсталирали winXP. Как да се доберем до виртуалния хард диск? Лесно! Начините са два. И единият и другият са ефикасни, но според мен нещата опират по – скоро до бързина на компютъра. Първият начин е, ако позлвате (K)Ubuntu да настроите VMware-server да създаде NAT връзка между системата гост и системата хост. След това споделяте дадена папка и давате права за четене и писане върху нея. После отивате в Remote Places, давате Samba Shares, refresh-вате и трябва да видите споделената си папка. Това естествено става при Kubuntu с правилно конфигурирана samba, което става автоматично. При друга дистрибуция/графична среда процедурата е следната:

1) Виждате от win-а какво му е IP-то, което трябва да се вземе от DHCP.

2) Ако сте с GNOME отваряте NAUTILUS и пишете

smb://IP-то на win-а и сте готови!

Тоест трябва ви правилно настроен samba client.

Вторият начин е по – лесен и доста по – бърз. Към инсталацията на всеки vmware-server има една програма, която се нарича vmware-mount.pl.

Та, за да монтирате виртуалния хард диск пуснете тази програма по този начин

sudo vmware-mount.pl името на виртуалния диск (номер на партицията в повечето случаи е 1) място на монтиране

Или, за да стане по – ясно ако имаме диск с име: Windows XP Professional.vmdk и искаме да монтираме първата партиция от него, особено ако е само 1 партиция, в дадена папка изпълнявате следната команда:
sudo vmware-mount.pl Windows\ XP\ Professional.vmdk 1 pyt do papkata
Сега дайте Y на всичко, което ви пита и сте готови. Сега си копирайте каквото ви трябва на виртуалния диск. Време е да го размонтираме. Ако натиснете CTRL+C както ви е казано, ще видите, че вече диска е размонтиран. Какво правите сега. Отивате в папка, където се намира виртуалния диск и изтривате новополучения файл, който е с разширение *.WRITELOCK. В нашия случай този файл ще се казва: Windows XP Professional.vmdk.WRITELOCK. Изтриването му ще позволи да стартирате виртуалната машина успешно. За съжаление след всяко монтиране се появява такъв файл и сте принудени да го триете, но това пък е по – бързия и лесен начин.
Като допълнение искам да добавя да погледнете как да се настрои достъпът до USB устройства в (K)Ubuntu, от този линк! Това е! Успех с виртуализирането!

Коментари»

No comments yet — be the first.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: